Kožené sedačky – výborné vlastnosti za dostupné ceny

Kožené sedačky sú tým kusom nábytku, ktorý vydrží roky, pri správnej starostlivosti aj desaťročia. Avšak nie je koža ako koža. Čo by ste mali vedieť o kožených sedačkách skôr, než si jednu kúpite do svojej obývačky?

Odkiaľ pochádza najlepšia koža?

Na výrobu sedačiek či iného druhu nábytku sa používajú najmä hovädzie kože, pričom tie najkvalitnejšie a najtrvácejšie, z ktorých sa vyrábajú luxusné kožené sedačky, pochádzajú z Alpských oblastí. Tvrdé klimatické podmienky a voľný chov spôsobujú, že koža zvierat sa vyznačuje výbornou elasticitou, odolnosťou a pevnosťou. Tomu sa kože z iných častí sveta nemôžu rovnať.

Každá sedačka predstavuje originál

Na výrobu jednej sedačky na mieru sa použijú kože z asi 5 až 7 zvierat. Ani jedno však nezahynie len kvôli tomu! Koža je len druhotným, vedľajším produktom ich chovu. Každopádne, každá kožená sedačka predstavuje jedinečný originál, čo je zjavné už zo štruktúry jej povrchu. Ten síce nebýva opticky jednoliaty, ale práve tieto drobné nedokonalosti svedčia o originalite.

Kožené rohové sedacie súpravy a ich vlastnosti

Pravá koža, pokiaľ je adekvátne ošetrovaná, má prakticky neobmedzenú životnosť a jej povrch je odolný voči prachu aj roztočom. Navyše disponuje vlastnosťami, ktoré by ste napríklad u textílií len ťažko hľadali. Koža je prispôsobivá, pevná a ľahko udržiavateľná. Prepúšťa vzduch a do istej miery aj vlhkosť, no vodu odpudzuje. Je tiež hrejivá, ale prebytočné teplo odvádza, takže sa pri sedení na kvalitnej koženej sedačky iste nezaparíte. A spomenúť musíme aj vôňu, ktorá patrí k nezameniteľným rozlišovacím signálom.

Druhy kože

Ako sme už ale spomínali v úvode, nie je koža ako koža. Na trhu sa môžete stretnúť s rôznymi druhmi, viac či menej upravenými. Na špici rebríčka kvality trónia prírodné anilínové a semi-anilínové kože, ktorých úprava im dovolila zachovať si výborné vlastnosti kože v plnej miere. Na ďalšie typy (farbená koža, štiepanka, velúrová koža) sa používajú buď menej hodnotné kúsky koží, prípadne pri spracovaní dochádza k čiastočnému znehodnoteniu ich prirodzených vlastností.

You may also like...